"Sesiapa yang inginkan dunia maka hendaklah dia berilmu, sesiapa yang inginkan akhirat maka dia juga mesti berilmu dan sesiapa yang ingin kedua-duanya iaitu dunia dan akhirat maka dia lebih dituntut agar berilmu."

Friday, July 15, 2011

MAK!! NK KHAWIN!!!!


MAK! NK KHAWIN!!

huhu..
assalammualaikum...
siapa yg tknk khawin.. semua org nk khawin...
pernh kawn sy ckp yg dier nk khawin dgn gf dier sebb atas alasan yg paling kukuh.. nk kurang kn maksiat ngan gf dier. which is maksiat mata terutamanya..
then tahu apa ayah dier ckp.. yg kau g couple ada bapak suruh!
hahaha.. terdiam terus kawan sy tue..

sy yg mendegr pun.. tersenyum, dan berpikir..
hahaha.. dalam hati pun ckp.. "selamt aku single"

tp persoalannya..
salah kah bila kita hendak mintk khawin awal..
salah kah bile kita guna alasan tuk elakkn maksiat tue..
salah ker??

jawapnya bergantung kepada diri kita sendiri..

apa yg kita perlu tuk berkhawin?
kenpa org dulu2 khawin awal.. xder org bising pun.. tp skrg..
bile kita ckp kita nk kahwin.. org akan pikir yg kita gatal..
tp bile kita ckp kita nk couple.. semua org takder ckp apa2..

hmmm..
itulh effect environment..
kita dibesrkn dgn cara demikian..
lumrah couple dianggap 'halal'
dan
lumrah berkhawin dianggap isu "sensitive"

which one is better??
couple or khawin??

lagi satu persoalan yg jawanpnya bergantung kepada diri sendiri
dan
bergantung kpd cara kita dibesrkn..

cuba kita lihat.
apa yg diperlukn tuk berkhawin?
apa yg diperlukn tuk bercouple?

mengikut cara kita dibesrkn dn environment Malaysia ini..
berkhawin memerlukan DUIT! perkejaan TETAP!
itu yg diperlukan.
mcm yg sy perkatakan dlm isu yg lepas..

manakala couple tidak memerlukan apa2..
hanya perlu CINTA.. huhu..

i LIKE!

so.. jom kita couple ramai2.. tak payah khawin..

jom dengar my opinion lak..

berkhawin memerlukn persediaan..
persediaan disini adalah drpd segi ILMU dan kematangan..
Ilmu Akhirat dan Ilmu Dunia..

ada org ckp.. kita kena seimbngkn dunia dan akhirat..
tp kalau di ikutkn.. drpd sekolah rendah sampai lh sekolah menengah..
cuba kita bndingkn.. brp banyk waktu dihabiskn dengan subjek Sains, Matematik, Sejarah dan lain2 dengan Subjek Agama Islam..
huhu..

i LIKE!

tp ada org ckp pulak.. kejarlh akhirat dan dunia akan mengejar kamu..

so.. kita dibesrkn dengan cara yg mana.. tepuk dada.. tanya selera..

tp itu kita bincg waktu lain. skrg kita cita pasal KHAWIN.. huhu..

berbalik pada isu persediaan..

adakah dengan bekerjaya.. dan duit.. kita dikira bersedia tuk menempuh gerbang perkhawinan.. sudah tentu jwapnnya TIDAK!
kita perlukn persediaan lain.. iaitu Kematangan..
Kematangan disini adalah drpd segi kita menjaga perasaan kita..
kemtangan menangani sebarang masalah tidak kira drpd segi kewangan mahupun social..

dan kematangan itu bukn nyer dtg secara tiba2..
ia memerlukn pengalamn.. pengalamn manis mahupun pahit.. keduanya diambil kira kerana kedua duanya ada ujian Allah menguji hambaNya..

so kematangan ini juga dtg drpd ilmu.. terutamnya Ilmu akhirat sperti yg diperkatakan td..
ilmu akhirat ini merangkumi segala aspek kehidupan..
drpd segi Sirah(kisah tauladan), segi Akhlak(social) dan segi Akidah( hubungan dengan Allah)

dengan kata lain.. adanya ilmu akhirat ini.. cukuplh persediaan kite

tp..

tak perlulah kita tunggu sgt lengkp ilmu akhirat ini or tunggu kite betul2 matang..
kalau nk tunggu.. memang takkn khawin lh kita ini..

cukup lh sekadar yg diperlukan tuk mengharungi kehidupn berdua..
cukuplh sekadar mampu tuk memimpin pasngan ke level yg lebih tinggi dalam sudut Islam..

dan ilmu yg selebihnya.. carilh selepas kahwin..
kerna ilmu ini tidak pernh habis..

pasal isu couple pulak.. ini jer yg mampu sy ungkpkn buat masa ini

"BERCINTA TIDAK SALAH TAPI CINTA INI MESTILAH KENA PADA TEMPAT DAN DIKAWAL OLEH SYARAK"

8 comments:

Rafiuddin said...
This comment has been removed by the author.
Rafiuddin said...

I LIKE!!! Cacthphrase ke ape? hehehe...
Jom kita kahwin...!!! Huuu..
P/S : I love you... <3

Mikah Lurima said...

CEHH! Dia yg nak kawen duluuuuu! dah agk dah!! haha

moharaf said...

oh mama, saya mau kawen :)

Sekadar Lelaki Biasa said...

Mikah: mana ade.. org lain yg nk khawin.. nie nasiht jer.. huhu..
Hakim: huhu
rafi: sengal

Cik Najwa said...

haha. aku pn teringin nk kawen muda.
tp, aku belum sampai stage wajib kawen lg.
so, kontrol2 lg.:D

NajwaLatif said...

banyak jugak mamat nie membebel..hahaha anyway, bagus karangan ini... hehe

Sekadar Lelaki Biasa said...

Cik Najwa! huhu.. baguslh belum sampai stage tue.
Najwa Latif: huhu..

Post a Comment